Aronia- źródłem witaminy C, P, B 12

 Jak masz czas wykorzystaj go jak najlepiej. Koniec sierpnia i wrzesień to okazja na zimowe zapasy.  Jak chcesz to Pójdź na spacer i zbierz owoce czarny dojrzały bez, aronię, po pierwszych przymrozkach pamiętaj o jarzębinie i rokitniku.   Dziś chciałam z wami się podzielić moimi zbiorami owoców, z ogrodu  l  Pora na soki i nalewki.   Znacie  na pewno aronię…

Aronia sok – nalewka – i jej właściwości;-
Ze względu na swoje właściwości lecznicze, aronia może być naturalnym lekarstwem na wiele problemów. Po sok i również nalewkę   z aronii powinny sięgnąć zwłaszcza osoby, które borykają z wysokim ciśnieniem. Z problemami niedokwaśnością żołądka lub zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość antocyjanów, owoce aronii działają wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych, mają silne właściwości przeciw utleniające i zapobiegają rozwijaniu się stanów zapalnych w organizmie. Owoce aronii są  źródłem witaminy C, P, B12, oraz kwasu foliowego – ma wiele innych cennych dla organizmu składników. Sok lub nalewka z aronii to także świetny sposób na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym oraz  przeziębień. polecam a oto przepis;-

-1 kg aronii

-pół litra miodu

-szklanka cukru

-1 litr spirytusu

-1 laska wanilii

-3 ziarna kardamonu

-2-3 cm świerzego imbiru

-3 gożdziki

-1 cytrynaOwoce aronii umyj i zagotuj by puściły sok, połącz z ziołami i przyprawami,a następnie włóż do szklanego słoja. Po wystudzeniu zalej  spirytusem. Odstaw na 4- 6  tygodni w ciepłym i ciemnym miejscu. Pamiętaj, aby co kilka dni potrząsnąć naczyniem, albo zamieszaj  Po kilku tygodniach odcedź nalewkę i przelej ją do butelek. Odstaw na minimum 6 miesięcy… spróbuj  warto nie można dużo spożywać bo obniża ciśnienie…  https://skwarlinska-masaze.pl/my-dear-friend/

Scroll to Top